Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. augusztus 29., szerda

Embertípusok

               




EMBERTÍPUSOK

Az üzleti életben – és a magánéletben is - nagyban fontos, hogy a tárgyalásaink mennyire sikeresek. A tárgyalás során akkor tudunk a legtöbb eredményt elérni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy kivel állunk szemben, mi az elvárása velünk és a találkozó kapcsolatban.  A hatékonyságunkat úgy tudjuk fokozni, ha megállapítjuk – lehetőleg minél hamarabb és pontosabban- hogy az adott szituációban a velünk szembenálló fél milyen embertípushoz tartozik és erre a típusra hangolódunk rá.
DOMINÁNS
ISMERKEDŐ
KOMPETENS
SZILÁRD

Melyik típus milyen ember?

A DOMINÁNS jellemzői: uralkodó, eredményorientált, gyorsan dönt, a lényeg érdekli, győzelemre összpontosít, főnök típus, erőszakos, egoista, tekintélyt parancsoló.
Az ISMERKEDŐ jellemzői:  kapcsolatorientált, nyitott, kommunikatív, nyitott, barátságos, érzelmei irányítják, optimista, csapatjátékos.
A KOMPETENS jellemzői: szakértő, elemző, dogmatikus, lassan dönt, precíz, magas minőség, „karót nyelt”, ugyanazt a minőséget képes hozni folyamatosan.
A SZILÁRD jellemzői: hűséges,türelmes, jó végrehajtó, kompromisszum kész, konfliktuskerülő, irányítható.

5 megjegyzés:

  1. Ez azért ennyire nem egyértelmű egy-egy embernél. És mondjuk egy katona a parancsnokával nem domináns, hanem nyuszi, az embereivel pedig az nem?

    VálaszTörlés
  2. Azért nagyjából bejönnek ezek a típusok, akkor is, ha biznyos helyzetekben más az ember viselkedése, mert más a helyzete.

    VálaszTörlés
  3. Akkor, ha főnök akarok lenni pirosnak kell lennem? Azért nem lenne jó egy totál "piros" világban élni.

    VálaszTörlés