Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. február 24., péntek

Én-márka

A vállalkozóvá válás és karrier építés egyik fontos kérdése az úgynevezett én-márka kialakítása és annak menedzselése. Ehhez ad egy nagyon jó áttekintést a Karrier menedzsment a XXI. században: az énmárka titka című előadásában Juhos Andrea (ügyvezető igazgató, DBM Magyarország). Az előadást a HR Expo 2011 honlapján hallgathatjátok meg.

http://www.hrexpo.hu/eloadasok.php - 11.00-órai előadás

2012. február 17., péntek

Önmagunk jobb megismeréséhez jól használható eszközök a különböző pszichológiai tesztek illetve a képességeinket, készségeinket, személyiség profilunkat felmérő eszközök. Ezek közül elterjedt az MBTI illetve más, személyiség tipológiákra épülő tesztek.
Az alábbi oldalon találtok hasonlókat amelyeket jól tudtok használni akár egyedül is, akár közösen megbeszélve is.

mbti.tarhely.biz/tesztek

2012. február 13., hétfő

Pszichológiai ismeretekkel a bátorság megszerzéséért




Karrier tervezés és építés

Időpont: 2012.02.04.
Helyszín:Debrecen, Köz-Pont iroda


Az önismereti témakör előadása után a tematika alapján a karrier témaköre következett. A cél az volt, hogy a résztvevők megalapozzák vállalkozási és karrier terveiket.

Az önismeretről szóló foglalkozás után, kiindulópontként annak tapasztalatai alapján a "varázsbolt-szemétdomb" tréningfeladat segítségével összegyűjtöttük, milyen kompetenciákat tartanak magukban értékesnek, mit szeretnének erősíteni, illetve mitől szeretnének szabadulni sikerességük érdekében.

A pozitív oldalra a következő tulajdonságok kerültek:
- rendezett
- alkalmazkodó
- kitartó
- stressz alatti jó döntésképesség
- önállóság
- lelkesedés
- aktivitás
- pozitív gondolkodás
- csapatjátékos
-
A negatív oldalra pedig a következők:
- igen-ember (nem tud nemet mondani)
- bizalmatlanság
- skatulyázás
- önbizalom hiánya
- makacsság
- pesszimizmus
- gyengék eltaposása
- konfliktuskerülés
- türelmetlenség


Ezeknek a kompetenciáknak segítségével áttértünk a karrier témakörére, a Mind map feladat segítségével.
A résztvevők kaptak egy előre elkészített mintát arról, hogyan, milyen módszerrel kell gondolattérképet készíteni, majd két csoportban megrajzolták saját asszociációs térképüket a karrierrel kapcsolatban. A fontos fogalmak a következők voltak:
- work-life balance, férjenek bele az életbe a barátok, a család, a hobbi
- álom-munka. ami boldoggá tesz
- szakmai megbecsülés
- jó munkahelyi légkör
- státusszimbólum
- személyiség fejlődése és torzulása
- véletlenek szerepe a karrierben, a lehetőségeket észre kell venni.

Miután a karrier többsíkú megítélését átbeszéltük, rátértünk az ő személyes karrierlehetőségeik feltérképezésére. A vállalkozói lehetőségeken, célokon kívül felmerült a különböző vállalatoknál való elhelyezkedés lehetősége is, ezen keresztül pedig a személyes brand felépítése.
Beszéltünk a különböző közösségi portálok használatának szabályairól, a személyes kapcsolatrendszer megfelelő "kihasználásáról", a személyes profilok valamint a cv készítés szabályairól, lehetséges hibáiról.


Az alkalom utolsó blokkjában a már múlt alkalommal feltárt célokat igyekeztünk hatásrendszerbe foglalni. Egy coaching gyakorlat segítségével megnéztük, melyik cél mit erősít, melyik támogatja és milyen mértékben a többit, melyik a leginkább energiadús cél.

Sort kerítettünk annak a kérdésnek a megválaszolására is, amely már a nap elejétől kezdve a levegőben lógott: "Szép, ha vannak leírt céljaid, de mi van, ha nem tudod, egyáltalán mivel is akarsz foglalkozni?"
Erre a kérdésre a csoport érdeklődésének megfelelően beszélgettünk arról, milyen fontos feltérképeznünk a kedvteléseinket, azokat a pillanatokat, amikor a flow élményével találkoztunk, és erről az alapról kiindulni a valódi hivatásunk megtalálásához.

Zárásként néhány könyvet és filmet kaptak útravalóul, elsősorban Csíkszentmihályi Mihály, Napoleon Hill műveit ajánlottam figyelmükbe.

2012. február 5., vasárnap

SWOT analízis

Az egyéni célok eléréséhez szükséges stratégiák kialakításában segítséget nyújt egy SWOT (magyarul GYELV) analízis elkészítése. Ebben az egyén Gyengeségeit, Erősségeit, az előtte álló Lehetőségeket és a megvalósulást fenyegető Veszélyeket gyűjthetjük össze.

Önismeret – feldolgozó foglalkozás

Időpont: 2012.01.14.
Helyszín:Debrecen, Köz-Pont iroda


A foglalkozása jelmondatának a Delfi Jósda bejárata feletti feliratot választottuk: „Ismerd meg önmagadat!”

Az önismereti témakör előadása után egy héttel tartottuk meg a feldolgozó foglalkozást ahol több olyan feladatot vittünk végig amelyek a résztvevők önmegismerését illetve vállalkozási és karrier építési terveiknek megalapozását segítik.

Az önismeretről szóló foglalkozás után, annak tapasztalatai alapján a résztvevőkkel összegyűjtöttük, hogy mi a jelentősége az önismeretnek egy ember életében. A megbeszélés eredményeként az alábbi fogalmakat gyűjtöttük össze:
-    Hibák elfogadása
-    Saját vélemény – „Mit miért csinálsz?”
-    Tudatosság
-    Saját magam nem egyenlő azzal, hogy milyen szerepekben vagyok
-    Könnyedség
-    Folyamatosság
-    Pozitív változás
-    Új
-    Tényszerűség
-    Tulajdonságok megismerése – Az adott pillanat is számít
-    Saját korlátok megismerése a mindennapi életben

Ezeknek a fogalmaknak a segítségével és ezen a gondolatmeneten továbbmenve beszélgettünk arról, hogy ki mire használja az önismeretet, mit tud segíteni számunkra a jövőbeni terveink meghatározásában, kialakításában. Fontosnak tartjuk, hogy a projekt során kialakuló vállalkozási és karrier tervek olyan erős alapokra épüljenek, hogy képesek legyenek átvészelni nagy változásokat és kihívásokat is akár.

A résztvevők elkészítettek, megírtak egy levelet amelyet a „jövőbeni” énjüknek címeztek. Ebben a levélben hat hónapos, két éves, öt éves és tíz éves intervallumokban fogalmaztak meg válaszokat az alábbi kérdésekre:
-    Kivé akarok válni?
-    Mit akarok tudni?
-    Mit akarok tenni?
-    Kinek akarok segíteni?


A „Levél magamnak” módszert azért választottuk, hogy a csoport tagjai olyan elképzeléseiket és vágyaikat is meg tudjanak fogalmazni amit ebben a szakaszban még nem akarnak másokkal megosztani vagy félnek ezeket mások elé tárni, hiszen ők is bizonytalanok még benne. A későbbi fázisokban, ezeket az elképzeléseket megerősítve visszatérünk olyan feldolgozásra ahol a terveink mások számára való megfogalmazását gyakoroljuk.
Ezeket a leveleket használjuk a teljes folyamat alatt és a mostani alkalommal is a feldolgozás különböző fázisaiban.

A résztvevőkkel elkészítettük mindenkinek a személyre szabott SWOT analízisét. Ehhez megismertük az elemzés módszereit, szempontjait és az Erősség, Gyengeség, Veszély és Lehetőség fogalmait.

Ahhoz, hogy a résztvevők ráérezzenek az analízishez szükséges fogalmakra és el tudják helyezni saját értékeiket a különböző fogalmakhoz Tulajdonság kártyákkal végeztünk el egy gyakorlatot.
Mindenki kapott véletlenszerűen 8 tulajdonságkártyát amelyekről mindenki eldönti, hogy melyik az amelyet magára igaznak érez. A többi kártyát megpróbálja elcserélni másokkal, úgy, hogy csak azt keresheti meg egy csere ajánlattal és csak olyan tulajdonsággal amelyet arra a személyre igaznak érez.
A gyakorlat megbeszélése során összegyűjtöttük, hogy kinek volt meglepetés, hogy mások milyen tulajdonságot tulajdonítanak neki, ki lepte meg a csoportot azzal, hogy magának milyen tulajdonságot érez közelinek. Ezeket a fogalmakat használtuk elinduláshoz a SWOT analízisek elkészítéséhez.

Az első verzió után megbeszéltük, hogy mik lehetnek azok az eszközök amelyekkel bővíteni tudjuk a fogalmak körét. Felidéztük az önismereti foglalkozáson megismert Johari ablakot. Beszélgettünk arról, hogy lehet tágítani az önmegismerést és milyen szinten fontos az illetve milyen kérdésekben, hogy mások ismerjenek minket.

A projekt témájával kapcsolatosan beszélgettünk a vállalkozás és  a karrier kapcsolatáról.  Az alábbi fogalmakat gyűjtöttük össze a felvetett gondolatokhoz kapcsolódóan:
-    Értékek
-    Személyes kapcsolatok
-    Hasznos vagy felesleges dolgok szétválasztása
-    A saját életünk is egy vállalkozás
-    Luxus és státusz
-    Amíg a karrier egy zárt rendszerben történik és a felelősség emelkedésével nő a juttatás addig a vállalkozás a nyílt piacon zajlik
-    Egyéni döntések
-    Nemzetközi mobilitás képessége
-    Szakmai és munka ellentétek elképzelhetőek
-    Tanulás – élethossziglani tanulás
-    Több lábon állás


A foglalkozás végén elővettük a Leveleket vagyis a résztvevők jövő terveit és összegeztük őket a SWOT analízisekkel, azaz, hogy a tervezett eredményeket milyen Erősségeikre építve, milyen Lehetőségeiket használva kívánják elérni és hogy ebben a folyamatban milyen Gyengeségeiket kell kiküszöbölni és milyen módon illetve milyen Veszélyektől kell megóvni magukat.

Ehhez az alábbi folyamatsort használtuk fel:
Miért – Kinek – Mit – Mivel/Mivel – Hogyan – Mikor – Mennyiért – Miből érünk el?

A folyamatok modellezésének segítéséhez beszéltünk a GANTT diagramról illetve az annak előkészítéséhez használható módszerekről.

„Házi feladat”:

A résztvevők elkészítik a saját, részletes SWOT analízisüket amit folyamatosan ellenőriznek, fejlesztenek, alakítanak.

A résztvevők elkészítik a Levél illetve az elemzések alapján a hat hónapra, 2, 5, és 10 évre elképzelt céljaik leírását, ehhez elkezdik összegyűjteni a konkrét terveket amikről idő-tevékenység terveket készítenek.

Javasolt linkek:

Projekt menedzsment:

http://youth-partnership-eu.coe.int/youth-partnership/documents/Publications/T_kits/3/Hungarian/2_project.pdf

a SWOT analízis:

http://www.mfk.unideb.hu/userdir/novak/Muszaki%20menedzsment/swot.pdf

Johari Ablak:

http://www.ektf.hu/hefoppalyazat/tanszemfejl/a_johari_ablak.html

A Johari ablak és az egyén hatékonysága:

http://www.ektf.hu/hefoppalyazat/tanszemfejl/a_johari_ablak_sszefggse_a_trsas_hatkonysggal.html

Motivációs videó a nehéz és frusztráló napokra:

http://www.youtube.com/watch?v=hzBCI13rJmA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=UfWTQA6QPk4

http://www.youtube.com/watch?v=Y6AmM53JZCo&feature=related