Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. február 13., hétfő

Karrier tervezés és építés

Időpont: 2012.02.04.
Helyszín:Debrecen, Köz-Pont iroda


Az önismereti témakör előadása után a tematika alapján a karrier témaköre következett. A cél az volt, hogy a résztvevők megalapozzák vállalkozási és karrier terveiket.

Az önismeretről szóló foglalkozás után, kiindulópontként annak tapasztalatai alapján a "varázsbolt-szemétdomb" tréningfeladat segítségével összegyűjtöttük, milyen kompetenciákat tartanak magukban értékesnek, mit szeretnének erősíteni, illetve mitől szeretnének szabadulni sikerességük érdekében.

A pozitív oldalra a következő tulajdonságok kerültek:
- rendezett
- alkalmazkodó
- kitartó
- stressz alatti jó döntésképesség
- önállóság
- lelkesedés
- aktivitás
- pozitív gondolkodás
- csapatjátékos
-
A negatív oldalra pedig a következők:
- igen-ember (nem tud nemet mondani)
- bizalmatlanság
- skatulyázás
- önbizalom hiánya
- makacsság
- pesszimizmus
- gyengék eltaposása
- konfliktuskerülés
- türelmetlenség


Ezeknek a kompetenciáknak segítségével áttértünk a karrier témakörére, a Mind map feladat segítségével.
A résztvevők kaptak egy előre elkészített mintát arról, hogyan, milyen módszerrel kell gondolattérképet készíteni, majd két csoportban megrajzolták saját asszociációs térképüket a karrierrel kapcsolatban. A fontos fogalmak a következők voltak:
- work-life balance, férjenek bele az életbe a barátok, a család, a hobbi
- álom-munka. ami boldoggá tesz
- szakmai megbecsülés
- jó munkahelyi légkör
- státusszimbólum
- személyiség fejlődése és torzulása
- véletlenek szerepe a karrierben, a lehetőségeket észre kell venni.

Miután a karrier többsíkú megítélését átbeszéltük, rátértünk az ő személyes karrierlehetőségeik feltérképezésére. A vállalkozói lehetőségeken, célokon kívül felmerült a különböző vállalatoknál való elhelyezkedés lehetősége is, ezen keresztül pedig a személyes brand felépítése.
Beszéltünk a különböző közösségi portálok használatának szabályairól, a személyes kapcsolatrendszer megfelelő "kihasználásáról", a személyes profilok valamint a cv készítés szabályairól, lehetséges hibáiról.


Az alkalom utolsó blokkjában a már múlt alkalommal feltárt célokat igyekeztünk hatásrendszerbe foglalni. Egy coaching gyakorlat segítségével megnéztük, melyik cél mit erősít, melyik támogatja és milyen mértékben a többit, melyik a leginkább energiadús cél.

Sort kerítettünk annak a kérdésnek a megválaszolására is, amely már a nap elejétől kezdve a levegőben lógott: "Szép, ha vannak leírt céljaid, de mi van, ha nem tudod, egyáltalán mivel is akarsz foglalkozni?"
Erre a kérdésre a csoport érdeklődésének megfelelően beszélgettünk arról, milyen fontos feltérképeznünk a kedvteléseinket, azokat a pillanatokat, amikor a flow élményével találkoztunk, és erről az alapról kiindulni a valódi hivatásunk megtalálásához.

Zárásként néhány könyvet és filmet kaptak útravalóul, elsősorban Csíkszentmihályi Mihály, Napoleon Hill műveit ajánlottam figyelmükbe.

2 megjegyzés:

  1. Álláskeresés nehézségei vagy inkább akadályai:
    - elfogy a motiváció
    - keresés közben folyamatosan akadályokba ütközöl és az elején még motiválhat is ez, hiszen fejlesztheted kreativitásodat, döntéshozatalodat de egy idő után már lehangol és eljutsz odáig, hogy már nem érdekel az egész vagy dühösen kezelsz le helyzeteket a mindennapjaidban (összeveszel mindenkivel, depressziós leszel és magadba fordulva otthon ülsz és várod a csodát)
    - napi szinten minden álláshirdetésre elküldöd az önéletrajzod, majd dühös leszel ha 100-ból 2 válaszol
    - úgy érzed, hogy analfabéta vagy

    VálaszTörlés
  2. Mit gondoltok ezekről az akadályokról? Ki mit élt át amikor álláskereset?

    VálaszTörlés