Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. március 31., szombat

pénzügyi és banki ismeretek

Ismét találkozik a kis csapat, a mai témánk a pénzügyek és banki ismeretek. A reggeli tea fogyasztása után kezdődik az előadás.
Ráhangolódásként találós kérdéssel kezdünk. Teknősbéka kontra nyuszi futó verseny, vajon ki ér be a célba.

Mi jut eszünkbe a pénzügyekről:bank, sárga csekkek.
Honnan jut egy vállalkozás pénzügyi forráshoz? -  saját forrás, banki hitel (lízing, eszköz bérlés), üzlettárs, csendes társ, pályázat

Ki miből szeretne pénzhez jutni a saját vállalkozás indításához: saját tőke és csendes társ........

2012. március 26., hétfő




Néhány könyv, ami kipróbáltan hasznos lehet ahhoz, hogy vállalkozóvá váljunk.

Vállalkozási alapismeretek, feldolgozó nap


Vállalkozási alapismeretek
Feldolgozó nap

Helyszín: Köz-Pont Iroda
Dátum: 2012.03.10
A mai napon összefoglaltuk a vállalkozások kapcsán felmerülő kérdéseket és ezt követően mindenki prezentálta az ötletét a következő képen:

-         ÖTLET (Miről szóljon a vállalkozás?)
-         ANALÍZIS (SWOT analízis, PEST analízis)
-         ALAPÍTÁS (a vállalkozási forma, források)
-         TEVÉKENYSÉG (Mit csinál a vállalkozás?)
-         CÉL (Miért hoztuk létre a vállalkozást mi a személyes
         motivációnk?)

Minden egyes lépés végén meg kell vizsgálni, hogy az elvárásaink teljesültek-e. Amennyiben nem, akkor minden esetben vissza kell térni az előző lépésekhez és azt oly módon módosítani, hogy a céljaink megvalósulhassanak.
A résztvevők üzleti elképzelései:
-         Cirkuszi produkció (zsonglőr vállalkozás)
-         Építőipari gépek bérbeadása szervizelése és oktatás
-         Butik
-         Rendezvényszervezés
-         Süteményes  (szociális szolgáltatással)
-         Reggeliző hely
-         Mobil autómosó
 A felsorolt „ötleteket” a fenti tematika szerint megvizsgáltuk és team munkával segítettünk egymásnak a részletek pontosításában. Néhány szereplőnek még nincs konkrét projektterve, ők a hallottak alapján  alakítják ki elképzelésüket.

Pszichológus szempontból...


Beszélgettünk arról, hogy a vállalkozók életformája sok mindenben különbözik az alkalmazotti léttől. Másfajta biztonságérzet jellemzi, más személyiségjegyek, más hozzáállás szükséges a sikerességhez.

Az egyik legjellemzőbb és legstabilabb személyiségvonás, amely a vállalkozók sikerességét meghatározza, a sikerkeresés-kudarckerülés vonása. Ez nem velünk született személyiségjegy, de már igen korán, a kisgyermekkorban kialakul környezetünk visszajelzései nyomán. Aki kudarckerülő, az inkább túl egyszerű vagy túl nehéz feladatokat vállal, amik vagy egyértelműen sikerülnek, vagy amire "ráfoghatja", hogy nem az ő hibája volt, ha nem sikerült. A sikerkereső ember viszont reálisan elérhető feladatokban gondolkodik.

A másik hasonlóan fontos vonás a belső vagy külső kontroll jelenléte. A belső kontrollosok úgy érzik, hogy ők irányítják életük eseményeit, míg a külső kontrollosok a körülményeknek tulajdonítják azokat.  A vállalkozói léthez elengedhetetlen a belső kontrollhit megléte, hiszen a felelősség 100%-os felvállalása csak így lehetséges.

Fontos az is, milyen megküzdési repertoárral rendelkezik a személy, inkább problémaközpontú, vagy érzelemközpontú megközelítést alkalmaz. A megküzdési modellek szerint a problémaközpontú megküzdés a helyzetre koncentrál, ezeket igyekszik megváltoztatni illetve legközelebb elkerülni; az érzelemközpontú megküzdés viszont a kísérő negatív érzelmeket igyekszik csökkenteni. A problémaközpontú megküzdés alacsonyabb szinten tudja tartani a stresszt, vállalkozóként tehát hatékonyabb módszer.

Ezek a személyiségvonások mind mérhetőek tesztek segítségével.

Vannak olyan tulajdonságok, amelyek fejleszthetőek, és ezáltal segítik a sikeres vállalkozóvá válást. Ezek inkább kompetenciák: az idő menedzselésének képessége, az önmenedzselés, a stressztűrő képesség illetve a megküzdési repertoár bővítése, illetve az egyik legfontosabb, az asszertív kommunikáció képességének elsajátítása. Amennyiben a kompetenciák "térképén" kirajzolódnak a személyes erősségeink, és úgy látjuk, érdemes kreatív ötleteinket megvalósítani a piacon, nosza, vágjunk bele!

2012. március 25., vasárnap

Maslow piramis


Előző alaklommal fölmerült a kérdés, hogy PEST analízisnél a „SZOCIÁLIS” pont kapcsán milyen módon születhet a piaci szereplő részéről  döntés. Annak hátterében anyagi megfontolás (pénzügyi kényszer), vagy pedig saját igény (kultúra, sport, oktatás, utazás stb.), önmegvalósítás áll. Ennek megválaszolásában nagy segítség annak meghatározása, hogy az adott szereplők hol helyezkednek el a MASLOW PIRAMISBAN.

2012. március 20., kedd

Beszélgetés közben felmerült a kérdés, hogy érdemes e időt és energiát fektetni a nyelv tanulásba. Természetesen a válasz (egyre inkább) az, hogy mindenképpen megéri, hogy a karrier/vállalkozási tervünknek megfelelően kiválasztott nyelv, nyelvek tanulása mindenképpen fontos. Felmerült a kínai nyelvel mint egy új lehetőség.

Ezzel kapcsolatban ajánlok pár linket áttanulmányozásra. Elsősorban az ELTE Konfuciusz Intézet ami Kína egyetlen hivatalos nemzeti kulturális intézete Magyarországon. Céljuk, hogy a kínai nyelvet és a kínai kultúrát a lehető legtöbbek számára elérhetővé tegyék.

http://www.konfuciuszintezet.hu/

A DISCIMUS az ELTE Konfucius Intézet Regionális Központja Debrecenben. Itt akár ingyenesen is lehet kínaiul tanulni.

http://www.discimus.hu/0_kinainyelv.html

Jó tanulást! :)

2012. március 18., vasárnap

Az önfejlesztéshez és a karrier építéshez egyre inkább elengedhetetlen az élethossziglani tanulás gyakorlati megvalósítása életünkben. Van aki kapott lehetőséget a tanulási módszerek megismerésére, van aki sajnos kimaradt ebből. Ezeknek a módszereknek a megismeréséhez illetve átismétléséhez érdemes némi kutatást végeznünk.
A digitális tanulási felületek és az ezek használatához szükséges stratégiák ismeretéhez ajánlom az alábbi linket ami négy előadást hallgathattok, nézhettek meg. Köszönöm a közzétevőknek!
A videón az alábbi előadásokat ismerhetitek meg:
  • Ollé János: A digitális nemzedék tanulási stratégiájának változása és az online eszközhasználattal kapcsolatos összefüggések
  • Papp-Danka Adrienn: Az online tanulás egy lehetséges megközelítése – avagy az IKT-kompetencia és az önszabályozó tanulási képesség kapcsolata
  • Tóth-Mózer Szilvia: Online közösségi oldalak - Online tanulási terek? - Tanulói attitűdök
  • Lévai Dóra: Informális tanulás lehetőségei az online közösségi felületen
És a Link:
http://www.ustream.tv/recorded/18371318 

2012. március 9., péntek

Karrier építés - ötletek, gopndolatok, érdések

A „Karrierépítés” témakörrel kapcsolatban összegyűjtöttük az elképzeléseinket, gondolatainkat, azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják az egyén céljait, karrier építésének irányát. 

Karrier 

1. Szocializáció Felmerült kérdésként, hogy kinek milyen felelőssége van egy gyerek, fiatal szocializációjának alakításában. Mi a szülők felelőssége, mi az intézményrendszerek felelőssége és mi a szakemberek személyes felelőssége. Fontos szempont volt, hogy kiemeltük az egyén, a fiatal személyes felelősségét ebben a folyamatban. A csoport a megbeszélés során úgy vélte, hogy nagyon sok fiatal nő fel nem reális elvárásokkal, aminek információ hiány illetve a média hatásai közül a nem megfelelőek túlértékelése is az okok között van. Úgy érzik, hogy sok esetben nem érdeklődne irántuk, senkit nem érdekel, hogy mi történik velük. Beszéltünk arról, hogy milyen nagy mértékben igénylik a kortárs csoport tagjai, hogy megszólítsák őket, hogy érdeklődjenek irántuk Szocializáció terei a. Család b. Iskola c. Kortárs csoportok 

2. Személyiség fejlődés 
     a. Mintakövetés 
     b. Testi érés – „Korhatár” 
     c. Nevelés 
          i. Bizalom
          ii. Idő 
          iii. Következetesség 
          iv. Pénz 
     d. Veszélyforrások 

3. Tőke 
     a. Kapcsolati / Kulturális tőke 
     b. Gazdasági tőke 
     c. Tudás tőke 

4. Életcélok, mi a siker 
     a. Anyagi javak 
     b. Család – családi boldogság 
     c. Baráti kapcsolatok 
     d. Felelősségi kör bővülése 
     e. Befejezett tevékenységek 
     f. Szakmai siker – elismerés 
     g. Egyedinek lenni 
     h. Személyes felelősség 

5. A célállítás technikái 
     a. Határidő meghatározása 
     b. Mérhető legyen, számszerűsíteni tudjuk 
     c. Reális legyen A karrierünket a fizikai környezetben építjük, aminek terei a politikai, gazdasági és szocio- kulturális környezet. 


Alap csomag 

1. Családi háttér A családi háttér nem csak a szocializáció fontos tere, de ezen keresztül és e mellett is nagyban befolyásolja irányultságainkat, kitartásunkat, teljesítményünket. 
    a. Pozitív példa 
    b. Negatív példa 
     c. Családi történetek – generációs „átöröklődés” 
     d. Testvérek segítsége 

2. Egyéni képességek 
Megbeszélésünk szerint az egyén képességei egyfajta „leosztást” jelent, aminél nagyon sokat számít az, hogy mit kezdünk vele és mit tudunk használni belőle 
     a. Hajlam, érdeklődés 
     b. Fizikai képességek 
     c. Szellemi képességek 

3. Szociális környezet 
A szocializáció más közegeinek egyfajta gyűjtő neveként használtuk ezt. A kortárs csoportok, iskolai közegünk illetve azok a munkatapasztalatok, amiket diákmunkában, a családban való segítés és más munka környezetben szerzünk 
     a. Barátok 
     b. Diákmunka 
     c. Iskolai környezet 

4. Célok Azok a meghatározó irányok, tervek, amik mozgatnak minket. A Vállalkoz-Lakban való részvétel is egy olyan cél kialakítási lehetőség, ami során átgondoljuk, mit szeretnénk, akarunk, képzelünk el magunknak az életünk során. Fontos kérdésként merült fel, hogy honnan is lesznek a célok 

     a. Szülők céljai 
     b. Másoktól látott példák 
     c. Médiában látott példák 

 Kérdésként merült fel, hogy 18 éve korában honnan tudja egy fiatal, hogy mit akar, ha eddig erre semmilyen motivációt nem kapott vagy nem alakult ki benne valamilyen konkrét cél. 
     • Komoly háttértámogatás szükséges a fiatalok számára vagy teljes önállóság annak minden vele járójával? 
     • Az életben a rossz tapasztalatok („Cumizni az életben”) szükségesek egy szükséges és elégséges mértékben 

5. Alkalmazkodási képesség 
Nagyon fontos a karrier építés során, hiszen hiába vannak terveink és céljaink, ha nem vagyunk képesek a hirtelen változásokhoz alakítani ezeket illetve magunkat Képességek, készségek, tehetség, lehetőségek 

Akarat 

Az akarat, a mozgató erő abban, hogy képesek legyünk végig vinni a céljainkat. Hiába vannak meg az alapcsomagunk alapján a legjobb lehetőségeink és hátterünk, ha ez hiányzik, akkor nem leszünk képesek azokat megfelelően használni 
     a. Információ 
     b. Lehetőségek 

Környezet 

A környezetünk megértése, elfogadása, és értelmezése fontos, hogy a lehetőségeinket megértsük. Visszautaltunk az önismereti foglalkozások során kialakított személyes SWOT analízisekre, ami fontos alapot adnak ahhoz, hogy kialakítsuk a karrier tervhez szükséges hátteret 
     a. Információ a kötelezettségeinkről 
     b. Generációs különbségek megértése, elfogadása 
     c. Környezetváltozás figyelembe vétele 
     d. Információszerzéssel kapcsolatban fontos 
          i. Felelősségteljes internet használat 
         ii. Nem tudjuk, hol keressünk 
          iii. Nincs megfelelően összeállított gyűjtő portál számunkra 

Iskola szerepe

     a. Cég látogatások, tanulmány utak 
     b. Osztályfőnöki órák 
     c. Európai Uniós programok (lásd: FLP ) 
     d. Iskola függő viselkedés 
     e. Nevelési, fegyelmezési gondok 
     f. Személyes segítő – ez tanár függő 
     g. Külső segítők – önkéntesek 

Megváltozott szociális terek 

A közösségi terek drasztikusan megváltoztak. Ez generációs különbség is, de a kortársainkkal kapcsolatban is nagy eltéréseket jelent, mert pénz függő is, hogy ki hogy tudja használni az internetet, számítóképet 

Mi akadályoz 

     a. Ciki jó és hasznos dolgokat csinálni, a többiek nem értik és beszólnak 
     b. „Kapok érte pénzt?” hozzá állás 
     c. Negatív reakciók és kritikák 
     d. Sikertelenség és az ebből keletkezett frusztráció 
     e. Türelmetlenség 
     f. Padlóra kerülés – anyagi – családi – egészségi 
     g. Ha nincs kivel megbeszélni azt ami velünk történik 

Mi visz előre 

     a. Ha menő az amit csinálok, ha van presztízse 
     b. Plusz értéket kapok a tevékenységből 
     c. Elkötelezettséget vállaltam érte 
     d. Példamutatás – „elültetett magok” 
     e. Siker – „Megcsináltam” f. Tanulás és megújulás

2012. március 6., kedd

Vállalkozói ismeretek

Vállalkozási alapismeretek
2012.03.03

A találkozónk alkalmával először általánosságban boncolgattuk, hogy mi is szükséges ahhoz, hogy felelősség teli döntést tudjuk hozni egy vállalkozás alapítása kapcsán. Meghatároztuk, hogy mi is az a vállalkozás, mi a célja. Különböző eszközöket használtuk, hogy biztosítsuk a sikert és kockázatot csökkentsünk.
Következő lépésben, mindenki megálmodta saját jövőbeni vállalkozását. A megbeszéltek alapján pontosítottuk a célokat és meghatároztuk az irányt. (Pl. vállalkozási forma, erősségek, gyöngeségek, lehetőségek, fenyegetettségek, felelősségi kör, feladat kör, döntési szintek)

Nézzük pontokba szedve:

- Példák üzleti vállalkozásokra:

- Üzleti vállalkozások célja: BEVÉTEL-KÖLTSÉG=PROFIT

- Mielőtt belevágnánk gyűjtsünk információt:

SWOT-, PEST ANALÍZIS


P politikai környezet (elvonások, adók, támogatások, törvényhozás,
külpolitika)
E gazdasági környezet (kereslet, kínálat, konkurencia, GDP
alakulása, állami beruházások)
S szociális környezet (egészségügy, oktatás, munkanélküliség,
társadalmi összetétel, demográfia)
T technikai környezet (hatékonyabb technológiák,
környezettudatosság, kutatás-fejlesztés, zöld technológiák)






ÜZLETI TERV
AZT PRÓBÁLJA BEBIZONYÍTANI, HOGY AZ ÖTLET MEGVALÓSÍTHATÓ

- HOGYAN? Lehetőleg mérhető módon
- KINEK? Tulajdonos, finanszírozó részére
- MIÉRT? Érdemes-e belevágni, érdemes-e pénzt adni rá

DÖNTÉSEK

• SZÁLLÍTÓ
• MINŐSÉG
• MENNYISÉG
• ÁR
• VÁSÁRLÓ


AKTIVITÁS+KOMPETENCIA=SIKER
KÍVÁNOM, HOGY LEGYETEK SIKERESEK!!!!!!!