Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. március 26., hétfő

Pszichológus szempontból...


Beszélgettünk arról, hogy a vállalkozók életformája sok mindenben különbözik az alkalmazotti léttől. Másfajta biztonságérzet jellemzi, más személyiségjegyek, más hozzáállás szükséges a sikerességhez.

Az egyik legjellemzőbb és legstabilabb személyiségvonás, amely a vállalkozók sikerességét meghatározza, a sikerkeresés-kudarckerülés vonása. Ez nem velünk született személyiségjegy, de már igen korán, a kisgyermekkorban kialakul környezetünk visszajelzései nyomán. Aki kudarckerülő, az inkább túl egyszerű vagy túl nehéz feladatokat vállal, amik vagy egyértelműen sikerülnek, vagy amire "ráfoghatja", hogy nem az ő hibája volt, ha nem sikerült. A sikerkereső ember viszont reálisan elérhető feladatokban gondolkodik.

A másik hasonlóan fontos vonás a belső vagy külső kontroll jelenléte. A belső kontrollosok úgy érzik, hogy ők irányítják életük eseményeit, míg a külső kontrollosok a körülményeknek tulajdonítják azokat.  A vállalkozói léthez elengedhetetlen a belső kontrollhit megléte, hiszen a felelősség 100%-os felvállalása csak így lehetséges.

Fontos az is, milyen megküzdési repertoárral rendelkezik a személy, inkább problémaközpontú, vagy érzelemközpontú megközelítést alkalmaz. A megküzdési modellek szerint a problémaközpontú megküzdés a helyzetre koncentrál, ezeket igyekszik megváltoztatni illetve legközelebb elkerülni; az érzelemközpontú megküzdés viszont a kísérő negatív érzelmeket igyekszik csökkenteni. A problémaközpontú megküzdés alacsonyabb szinten tudja tartani a stresszt, vállalkozóként tehát hatékonyabb módszer.

Ezek a személyiségvonások mind mérhetőek tesztek segítségével.

Vannak olyan tulajdonságok, amelyek fejleszthetőek, és ezáltal segítik a sikeres vállalkozóvá válást. Ezek inkább kompetenciák: az idő menedzselésének képessége, az önmenedzselés, a stressztűrő képesség illetve a megküzdési repertoár bővítése, illetve az egyik legfontosabb, az asszertív kommunikáció képességének elsajátítása. Amennyiben a kompetenciák "térképén" kirajzolódnak a személyes erősségeink, és úgy látjuk, érdemes kreatív ötleteinket megvalósítani a piacon, nosza, vágjunk bele!

1 megjegyzés:

  1. Saját tapasztalatom alapján úgy gondolom, hogy az alakmazottak között a menedzseri és a "front" területen dolgozók esetében a vállalkozói személyiségi jegyek igen markánsan kell, hogy megjelenjenek. Egyre inkább bizonytalan az alkalmazotti lét és mindenkinek egy kicsit vállalkozónak kell lennie.
    Johnny

    VálaszTörlés