Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. szeptember 30., vasárnap




Ajánlom figyelmetekbe a Marketing Commando gondolatait, ötleteit. Átgondolásra pedig ezt az ábrát, miért is érdemes elgondolkozni egy vállalkozás létrehozásán a nehézségek ellenére.

A munkaerő mobilitásának támogatása

Biztos te is szokszor gondoltál már arra, hogy lenne olyan állás, munkahely, karrier amit érdemes lenne elindítani, ami tetszene neked, DE költözni kell hozzá, messze van, nem tudsz belevágni a kezdeti magas költségek miatt.
Erre jelenthet megoldást a lakhatási támogatás. Egyelőre még csak terv, de reméljük ez is segítségetekre lesz a jövő elindításában.

http://www.hir24.hu/belfold/2012/09/29/200-ezer-is-lehet-az-utilapu-tarifa/?fb_action_ids=357602680994261&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

2012. szeptember 27., csütörtök

2012. szeptember 24., hétfő

Jön! 5. Fiatal Vállalkozók Hete 2012!



Célja, hogy hidat építsen a vállalkozók és a vállalkozás iránt érdeklődő fiatalok között, ezáltal biztosítva Magyarország gazdasági utánpótlását.
Tavaly országos szinten közel 6000 fiatal volt kíváncsi a rendezvényre, hiszen komoly vállalatok vezetőitől és sikeres fiataloktól tanulhattak a szakmai programokon. 2011-ben kiemelt vállalatok sokasága állt a fiatalok mellé, hiszen az ország GDP-jének 6,5%-át adó vállalatok vettek részt a rendezvénysorozaton előadóként és támogatóként. A programsorozat mára nemzetközi szinten is óriási siker lett, a világ 123 országában rendezik meg évről évre.
Ahogy a gazdasági válság napról napra próbára teszi hazánk gazdaságát, úgy van egyre nagyobb szükség arra, hogy egy összetartó, új szemléletmóddal rendelkező vállalkozói kultúra jöjjön létre. Magyarországon a fiataloknak csak egy nagyon kis része, 3,7 %- a vállalkozik, noha a KKV-szektor adja az ország gazdaságának egyik leglényegesebb elemét. Ezt a szektort kívánja megerősíteni és tovább bővíteni a FIVOSZ, illetve lehetőséget teremteni arra, hogy az érdeklődők közvetlenül is találkozhassanak sikeres vállalkozókkal.
Kulcsinformációk
Hazánkban a 15 és 34 év közötti fiatalok mindössze 3,7%-a vállalkozik, mely európai és amerikai viszonylatban is nagyon alacsony arány.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége - felismerve a problémát - immár ötödik éve rendezi meg a Fiatal Vállalkozók Hetét.
A Fiatal Vállalkozók Hete a világ 123 országában megrendezésre kerülő „vállalkozásünnep", a Global Entrepreneurship Week (GEW) hazai rendezvénysorozata.
A fiatal vállalkozók többek között olyan cégek vezetőitől tanulhatnak, mint például a Szenkirályi Ásványvíz Kft., Videoton Holding Zrt., Mammut Zrt., MVM Partner Zrt., ...
A rendezvényt egy gálaest zárja, melyen idén is kiosztják az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat.
Bővebb információ: www.fivosz.hu

2012. szeptember 20., csütörtök

Várható munkaerőpiaci tendenciák

Tovább nő a munkanélküliség a fiatalok körében globálisan a következő években, miután az euróövezeti válság hatása a fejlett országokból továbbterjed a fejlődő országokba – derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) kedden publikált elemzéséből.

Várhatóan csak a fejlett országokban csökken jelentősebben a munkanélküliség a fiatalok körében a következő években, miközben más térségekben általában a növekedés lesz a jellemző – vélik.

Az ILO legújabb előrejelzése szerint a fejlett országokban a 25 év alattiak körében a munkanélküliség fokozatosan csökken, az idei 17,5 százalékról 15,6 százalékra mérséklődik 2017-ben. Ez ugyanakkor jóval magasabb a 2008-as válság előtti utolsó évben feljegyzett 12,5 százaléknál.

A csökkenés az ILO szerint elsősorban nem a munkaerő piaci javulásnak a következménye lesz, hanem annak, hogy csalódottság miatt sokan elhagyják a munkaerőpiacot, és kikerülnek a statisztikai számokból.

Az ILO előrejelzése szerint globálisan a fiatalok munkanélküliségi aránya 12,9 százalék lesz 2017-ben, ami 0,2 százalékponttal magasabb az idei évre vártnál.

Az életkorcsoportban a legmagasabb munkanélküliségi ráta jelenleg Észak-Afrikában van 27,5 százalékkal, ami várhatóan 26,7 százalékra mérséklődik 2017-ben. A közel-keleti ráta a mostani 26,4 százalékról 28,4 százalékra nő öt év múlva. A közép- és délkelet-európai országokban a 25 év alatti munkanélküliek aránya 16,9 százalék lesz idén az ILO számításai szerint, ami 2017-ben 17 százalék lehet.

A fiatalok munkanélküliségi rátája Kelet-Ázsiában a legalacsonyabb 9,5 százalék, ahol 2017-re 10,4 százalékot vár az ILO.

hvg.hu

Az önkéntesség és a civil társadalom



Mi az önkéntesség?
Az önkéntesség, azt jelenti, hogy külső nyomás nélkül, saját belső indíttatásból vállalunk valamit. A kifejezés a latin voluntariusból származik, ami hajlandót jelent. Nagyon fontos eleme az önkéntességnek tehát a tudatosság, a választás, azaz tudatosan melléállunk valamilyen számunkra is fontos ügynek. A MŐBIUSZ Egyesület tagjainak fontos, hogy tagjai és a környezetünkben lévő ifjúság fontos pénzügyi és vállalkozási információkhoz jusson. Az összejövetelek önkéntesen és ingyenesek.
Az önkéntesség olyan cselekvést jelent, amiért nem kapunk – persze nem is várunk - ellenszolgáltatást, mégis hasznot nyújt a tágabb közösség számára. Nem – vagy legalábbis nem elsősorban azért csináljuk, hogy közvetlen személyes hasznot hajtsunk belőle.

Ki az önkéntes?
Aki észreveszi, hogy másoknak segíthet, azzal, hogy csökkenti problémáját, enyhíti fájdalmát, örömet okozhat, egyszóval: másokért, nemcsak magáért és családjáért, hanem egy kisebb-nagyobb közösségért cselekedni képes.  Mindenki, aki hisz az önként mások javára ellenszolgáltatás nélkül végzett munka fontosságában.
Sokan gondolják, hogy az elvégzett munkát meg kell fizetni. Igaz, a piacgazdaságban a munkát értékeként kell díjazni, mégis számtalan olyan eset van, amikor azt érezzük, meg kell tennünk, pénz nélkül is időt, energiát, munkát kell végeznünk mások javára.

Mi motivál bennünket erre? 
Sokunkat a hitünk, meggyőződésünk. Sokan azért vállalnak önkéntes munkát, mert jó, nagyon jó egy közösséghez tartozni, amely hasznos, értelmes célokat követ, s amellyel a leendő önkéntes egyetért. Lehet, hogy az önkéntes munka visz közelebb az életpályámon megtalálni a szakmámat. Mások azért dolgoznak önkéntesként, mert szeretnének egy közös célt, például környezetük megszépülését elérni. Megint mások szociálisan érzékenyek, és a bajba jutottaknak, elesetteknek akarnak segíteni. Ezerféle motívum alapján vállalhatunk önkéntes munkát, mások javára, fizetség nélkül. Csak azt kell tudnunk: ez a munka is felelősségteljes munka, ezt is jól kell végezni, nem lehet arra hivatkoznunk, mert nem kapunk ellenszolgáltatást, ezért csak tessék-lássék munkát végzünk.  Nem, az önkéntesség és az eredményesség összefügg: szeretnénk megtapasztalni annak örömét, hogy időt, tudást, energiát áldoztunk arra, amit vállaltunk.
Egyesületünk, abban kíván segíteni, hogy a támogatottjaink később önállóan jó döntéseket hozva ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy segíteni keljen rajtuk. Sőt azt szeretnénk, hogy e fiatalok másoknak tudjanak segíteni.

Civil társadalom
A civil társadalom egy olyan elméleti színtér, ahol az egyéni érdekek, célok és értékek megosztása kollektív módon történik és ahol az egyes szervezetek az államtól, a családtól vagy a piactól elkülönülnek. A civil társadalom az állam és a piac intézményeinek háttérstruktúráin túl működő társadalom alapjait képező önkéntes szociális és polgári szervezetek és intézmények összességéből áll. Szerinte az egyéni szabadságjogok biztosítékai az úgynevezett „demokratikus eszközök”: a helyi önkormányzat, a szétválasztott egyház és állam, a szabad sajtó, a közvetett választások, a független igazságszolgáltatás és a „szövetségesi élet”. Arra a következtetésre jutott, hogy az aktív szövetség a szabadság és az egyenlőség előfeltétele.

2012. szeptember 10., hétfő

Statisztika eredmények



Néhány héttel ezelőtt feltettünk pár kérdést, az eredmények a következők lettek:

Kérdőív fiatalok pénzügyi szokásairól


Hogyan vélekedsz a pénzügyeiddel kapcsolatban?
a)      Amint van egy kis pénzem, azonnal elköltöm.
b)      Félreteszek a hétvégi bulira.
c)       Gyűjtök valami nagyobb dologra, perselyben.
d)      Bankszámlám is van, azon gyűjtök.

 
 Ha van bankszámlád, miért nyitottad?

a)      Mert a többieknek is van.
b)      A szüleim mondták, hogy szokjam a bankolást.
c)       Gyűjtök rajta, ott legalább adnak kamatot.
d)      Oda utalják a diákmunkán kapott fizumat.

 


Mi a véleményed a bankkártyáról?
a)      Szerintem jó dolog, biztonságos.
b)      Feleslegesnek tartom, ha ellopják, az összes pénzhez hozzáférhetnek.

 
 

Hogyan választottad ki a számlavezető bankodat?
a)      Szüleimnek is ott van a folyószámlája.
b)      A barátom/ barátnőm / osztálytársam ajánlotta.
c)       Utánanéztem interneten/szóróanyagban.