Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. szeptember 20., csütörtök

Az önkéntesség és a civil társadalom



Mi az önkéntesség?
Az önkéntesség, azt jelenti, hogy külső nyomás nélkül, saját belső indíttatásból vállalunk valamit. A kifejezés a latin voluntariusból származik, ami hajlandót jelent. Nagyon fontos eleme az önkéntességnek tehát a tudatosság, a választás, azaz tudatosan melléállunk valamilyen számunkra is fontos ügynek. A MŐBIUSZ Egyesület tagjainak fontos, hogy tagjai és a környezetünkben lévő ifjúság fontos pénzügyi és vállalkozási információkhoz jusson. Az összejövetelek önkéntesen és ingyenesek.
Az önkéntesség olyan cselekvést jelent, amiért nem kapunk – persze nem is várunk - ellenszolgáltatást, mégis hasznot nyújt a tágabb közösség számára. Nem – vagy legalábbis nem elsősorban azért csináljuk, hogy közvetlen személyes hasznot hajtsunk belőle.

Ki az önkéntes?
Aki észreveszi, hogy másoknak segíthet, azzal, hogy csökkenti problémáját, enyhíti fájdalmát, örömet okozhat, egyszóval: másokért, nemcsak magáért és családjáért, hanem egy kisebb-nagyobb közösségért cselekedni képes.  Mindenki, aki hisz az önként mások javára ellenszolgáltatás nélkül végzett munka fontosságában.
Sokan gondolják, hogy az elvégzett munkát meg kell fizetni. Igaz, a piacgazdaságban a munkát értékeként kell díjazni, mégis számtalan olyan eset van, amikor azt érezzük, meg kell tennünk, pénz nélkül is időt, energiát, munkát kell végeznünk mások javára.

Mi motivál bennünket erre? 
Sokunkat a hitünk, meggyőződésünk. Sokan azért vállalnak önkéntes munkát, mert jó, nagyon jó egy közösséghez tartozni, amely hasznos, értelmes célokat követ, s amellyel a leendő önkéntes egyetért. Lehet, hogy az önkéntes munka visz közelebb az életpályámon megtalálni a szakmámat. Mások azért dolgoznak önkéntesként, mert szeretnének egy közös célt, például környezetük megszépülését elérni. Megint mások szociálisan érzékenyek, és a bajba jutottaknak, elesetteknek akarnak segíteni. Ezerféle motívum alapján vállalhatunk önkéntes munkát, mások javára, fizetség nélkül. Csak azt kell tudnunk: ez a munka is felelősségteljes munka, ezt is jól kell végezni, nem lehet arra hivatkoznunk, mert nem kapunk ellenszolgáltatást, ezért csak tessék-lássék munkát végzünk.  Nem, az önkéntesség és az eredményesség összefügg: szeretnénk megtapasztalni annak örömét, hogy időt, tudást, energiát áldoztunk arra, amit vállaltunk.
Egyesületünk, abban kíván segíteni, hogy a támogatottjaink később önállóan jó döntéseket hozva ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy segíteni keljen rajtuk. Sőt azt szeretnénk, hogy e fiatalok másoknak tudjanak segíteni.

Civil társadalom
A civil társadalom egy olyan elméleti színtér, ahol az egyéni érdekek, célok és értékek megosztása kollektív módon történik és ahol az egyes szervezetek az államtól, a családtól vagy a piactól elkülönülnek. A civil társadalom az állam és a piac intézményeinek háttérstruktúráin túl működő társadalom alapjait képező önkéntes szociális és polgári szervezetek és intézmények összességéből áll. Szerinte az egyéni szabadságjogok biztosítékai az úgynevezett „demokratikus eszközök”: a helyi önkormányzat, a szétválasztott egyház és állam, a szabad sajtó, a közvetett választások, a független igazságszolgáltatás és a „szövetségesi élet”. Arra a következtetésre jutott, hogy az aktív szövetség a szabadság és az egyenlőség előfeltétele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése