Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. június 28., csütörtök

Tanulás

Itt a nyár, a nyári szünet az iskolákban, és itt az ideje, hogy beszélgessünk a tanulásról :)
Mindenki érzi a saját bőrén, tapasztalja a közvetlen vagy közvetett környezetében, hogy milyen sok tudás és ismeret kell ahhoz, hogy az ember előre jusson, karriert és vállalkozást építsen. Mégis nehezen szabadulunk a régi sémáktól a tanulással kapcsolatban. Nem tudunk elszakadni az "iskola padtól" és a formális oktatás kereteitől. Pedig a tudás gyakorlatilag az utcán hever. Az internet olyan lehetőségeket nyit meg előttünk a tanulás terén mint amire a történelem során még sohasem volt lehetőség.

Ajánljuk figyelmetekbe a következő cikket is:
http://www.hrblog.hu/devise/2012/06/25/mindent-megtettel-onmagadert-es-karrieredert-1-resz/

2012. június 26., kedd

Folyószámlahitelek




                      


HITELEZÉSI KISOKOS
1.  FOLYÓSZÁMLAHITEL

Mi a   folyószámlahitel?
A hitelintézet adott időtartamra - általában egy évre -, egy bizonyos összegű hitelkeretet biztosít. A hitelintézet a számláról a hitelkeret terhére és összegéig kifizetéseket teljesít, ami azt jelenti, hogy a felhasználó úgy költekezhet a számláról mintha az, az Ő pénze lenne. A keret szabadon felhasználható nem vizsgálják, hogy mire költötték és nem kell számlákat prezentálni a bank felé. A tőke megfizetése a futamidő végén esedékes, de ez nem azt jelenti, hogy az adott időszak végén, mert ha lejárat előtt hosszabbításra kerül, akkor a visszafizetés dátuma mindig tolódik a hosszabbításban foglalt lejáratig.


Ki kaphat folyószámlahitelt?
Mivel a pénzintézetek a kihelyezett pénzt szeretné viszontlátni és profitot szeretne rajta realizálni, bizonyos múltbéli információk alapján a vállalkozások egy részét kizárja a leendő ügyfelei köréből.
Ilyen információk, hogy volt-e NAV irányában tartozása, volt-e a cég ellen felszámolás, csődeljárás, bírósági eljárás. Ha voltak – vannak – hitelei, hogyan fizeti azokat. Az is fontos, hogy az elmúlt években nyereséges volt-e a cég vagy folyamatosan növekedő veszteséget halmoz fel. A tulajdonos volt-e vagy most van-e az előbb felsorolt paraméterekkel rendelkező kapcsolt vállalkozása. Ezek az információk mind arra utalnak, hogy a hitel visszafizetése mennyire mondható biztosnak.

Mi határozza meg, hogy mekkora az összeg?
Minden hitelnél fontos, hogy az ügyfél miből fizeti vissza azt. Mivel a folyószámlahitel szabadon felhasználható, így nem kapunk információt a vállalkozás beszerzéseinek számláiból, hogy a pénzt mire költötték. Tényleg a gazdálkodást szolgálta, vagy pedig haszontalan a hatékony gazdálkodást nem támogató pénzszórás történt. Pl: az ügyvetetőnek vesznek egy új luxus gépjárművet. Általában „gyöngébb” fedezetek állnak a folyószámlahitelek  mögött, ezért itt   még inkább fontos a kérdés „Miből fizetik vissza?”. A hitelező a cég múltbéli tevékenységére tud alapozni, amikor a kockázatait minimalizálni szeretné. Az hitel összege 2 fontos számtól függ. Mekkora volt az árbevétel, és abból mennyi folyik át bankszámlán. A bevételből következtetni lehet rá,hogy reálisan mekkora kamatteher termelhető ki. A bankszámlaforgalomból látszik, hogy mennyire valós a tevékenység. (Kikkel áll kapcsolatban, vevők,szállítók, hová költi a bevételt, stb..)


 Mi a fedezet?
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy  „gyöngébb” fedezetek állnak a folyószámlahitelek mögött. Ezek a következők: bankszámlaforgalmi elvárás, más banknál lévő számlákra inkasszó, magánkezesség, HG kezesség.
De ettől eltérően lehet inatlan fedezet vagy chasdepo fedezet is. Nagyobb hitelállománnyal rendelkező cégeknél szokás felállítani egy hitel keretet, amely mögött jelzálog fedezet áll és ennek a keretnek a terhére adható többek között folyószámlahitel is.
Mire jó a folyószámlahitel?
Leginkább rövidtávú tervek megvalósítására kellene használni. A likviditási problémákat tudjuk vele kezelni.  Az árukészletet finanszírozhatjuk, a késedelmes fizetést kiküszöbölhetjük vele. Akciós beszerzéseket tudunk kihasználni.  Amire semmiképpen nem kellene az a hosszú távú beruházások finanszírozása.




A közelmúltban beszélgettünk a kollégákkal a folyószámlahitelről és meg mondom az őszintét nem volt elegendő információnk. Sokat hallottunk róla de mégis keveset tudunk róla.
Kinek is jó ez, mi is ez igazán, hogyan használhatom stb. kérdések merültek fel a beszélgetés közben.

2012. június 24., vasárnap

Érdemes üres óráinkat, az úgynevezett "hulladék időt" kihasználni arra, hogy tanuljunk, fejlődjünk. Amikor utazunk, vagy egészen extrém esetben mondjuk mosogatunk vagy takarítunk ;) akkor is tudunk épülni. Ennek talán egyik legjobb módja a hangos könyv, a rögzített előadások. Ezeknek a világába szeretnénk egy kis ízelítőt adni. Biztos van olyan akinek valamilyen módon vagy már a Főnix Szeminárium mint fogalom vagy Brian Tracy neve ismerős. Akinek nem azoknak is ajánlom figyelmébe :) Jó szórakozást és tanulást!

http://5mp.eu/web.php?a=katamp3&o=oAljKdL4Wt

2012. június 23., szombat

Miért kel üzleti tervet készíteni

“A dolgok leírásával járó fegyelem az első lépés a célkitűzés megvalósítására. Beszélgetések során az ember mindenféle homályos megfogalmazással és badarsággal élhet, gyakran észre sem veszi. De ha leírjuk gondolatainkat, valami arra kényszerít bennünket, hogy belemenjünk a részletekbe. Ily módon nehezebb becsapni önmagunkat.”
Lee Iacocca

2012. június 20., szerda

A vállalkozás építés és a karrier tervezés sok kreativitást igényel. Alapvetően egyre nagyobb elvárás velünk szemben a munkaerő piacon és az üzleti életben a kreativitás, az újszerű megoldások és figyelemfelkeltő ötletek használata. Erre szeretnénk egy jó példát mutatni nektek.
Matthew Epstein sikeres kampánya, ha csak a számokat nézzük is lenyűgöző eredménnyel járt. Nyolc nappal az indulás után 80 munkaadó vette fel vele a kapcsolatot , 330 ezren látták youtube-videóját, 300 ezer egyedi látogató kattintott a googlepleasehire.me oldalra, 14 ezren lájkolták a facebookon, 2500 követője lett a Twitteren, 400-an vették fel vele a kapcsolatot a LinkedIn szakmai kapcsolatépítő portálon. Egyértelmű célt fogalmazott meg magának: a Google munkatársa akar lenni.
Érdemes nem csak azért megnézni a honlapját, mert jó humorral állította össze, hanem figyelembe venni a hatását is. Jó szórakozást és tanulást!

2012. június 18., hétfő

Új és hasznos szolgáltatást biztosít a Felvi.hu. Az alapszakok karrier lehetőségeit ismerhetitek meg nagyon egyszerűen. Igaz, a jelentkezési időszak lezárult már korábban, de azt rebesgetik, hogy a "második" körben több lehetőség lesz, mint amennyi eddig megszokott volt.


http://www.felvi.hu/diploman_tul/tervezz_karriert/alapszakok_karrierlehetosegei

2012. június 17., vasárnap

Mini közvélemény kutatást szeretnénk végezni, aminek a célja, hogy milyen területek érdeklik leginkább a fiatalokat, illetve azokat akik szeretnének vállalkozást indítani, karrierjüket építeni tudatos módon. Kérünk, hogy segítsd a munkánkat azzal, hogy kiválasztod, melyik téma a legérdekesebb számodra, sorrendbe állítod illetve saját igényeiddel kiegészíted őket. Szeretnénk megkérni, hogy a választásaidat pár sorban indokold és magyarázd el nekünk miért is az a legfontosabb illetve milyen sorrendben van szükség a többi téma ismeretére.

A témák:

- Önismeret
- Banki ismeretek
- Gazdálkodási, üzleti tervezési ismeretek
- Marketing ismeretek
- A közösségi média működésének ismerete
- Pályázat írás
- Idegen nyelv tudás
- Én márka építés képessége
- Visszajelzés adása másoknak
- Asszertív kommunikáció

Sok sikert nektek és jó időtöltést a gondolataitok rendezéséhez!

2012. június 4., hétfő

Könyvtárunk vonatkozó része



Pénzügyi és banki ismeretek blokk jegyzet





Vállalkozói alapismeretek blokk jegyzete





Karrierépítés blokk jegyzet







Merre jártunk

A Vállalkoz-Lak programot bemutattuk egy nemzetközi projekt keretein belül is. Az "Első Városi Önkéntes Fesztivál" - „Egy tucat tapasztalat” interaktív önkéntes túra programján belül 2012. április 24. (Kedd) 7.30-tól 14.00 óráig mi is, mint helyszín, illetve az egy tucat program egyike szerepeltünk. A teljes program leírását megtaláljátok az alábbi linken:





A programunkról szóló tájékoztatás mellett a helyszínen a közel 300 résztvevőnek akik 12-30 fős csoportokban érkeztek játékos feladatokat kellet megoldani ami a vállalkozó kedvet fejleszteni és a karrier építés nehézségeit megismerni segített.

 Azt mutatják saját tapasztalataink is, hogy a fiatalok jobban oda figyelnek, ha nem "eladni" akarják nekik azt az ötletet, hogy a pénzügyekre való odafigyelés és a karrier tervezés fontos, hanem erről az ő véleményüket kérdezik meg és veszik figyelembe.

Azt gondoljuk, hogy a vállalkozás és karrier építés ma nem válik el egymástól olyan szigorúan mint korábban, egyre inkább komplex tervekkel kell elő állnunk, ha biztos jövőt szeretnénk. Csak akkor érvényesülhetnek a mi karrier és vállalkozási terveink, ha azt érezzük, hogy komolyan vesznek minket és elmondhatjuk a terveinket akkor is, ha azok néha nagyon elvontnak vagy nem reálisnak tűnnek.

Mi is abból tanulunk, ha megláthatjuk, hogy mi az ami mások szerint is értékes és értelmes. Ha ezeken a kezdeti lépéseken nem segítenek nekünk akkor elveszíthetjük a kezdeményező készségünket és a magabiztosságunkat is.

A résztvevőket megkérdeztük, hogy nekik milyen ötleteik vannak amiken már töprengtek, hogy lehetne építeni rá megélhetést. Az alábbiak csak néhány a sok jó ötlet közül:

  •     Családi mezőgazdasági vállalkozás átvétele
  •     Fotó stúdió
  •     Rajzfilm készítés, háttérmunkálatok
  •     Lovas turizmus
  •     Étterem
  •     Internetes kereskedelmi vállalkozás
  •     Pénzügyi tanácsadó cég
  •     Könnyű zenei együttes