Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. július 31., kedd

Kitelepülés

Boldogkőváralján jártunk...
A TÉKA Tábor keretein belül nyíregyházi és mátészalkai fiataloknak tartottunk tematikus előadást. A téma az Európai Unió vállalkozói irányvonala volt.





2012. július 26., csütörtök

2012. július 18., szerda

BCG mátrix

A marketing kapcsán már ejtettünk néhány szót a BCG mátrixról.

Mire jó?
 Meghatározhatjuk vele, hogy mi az amiben kiemelkedő a piaci részesedésünk és miben tudunk növekedni.








A mátrix 4 részből tevődik össze, melyek a piaci növekedés és a piaci részesedés tükrében mutatja meg termékeink, szolgáltatásaink szerepét cégünk életében.
-         „Kutyák” vagy másképp fogalmazva „Döglött kutyák”

Jellemzői: Kicsi a termékünk  részesedése a piacon és növekedésre sincs esély  (pl.: Az arab világban malacsültet kínálni)  

-         „Fejőstehenek”

Jellemzői: Nincs lehetőség a növekedésre, de magas a piaci részesedésünk (pl.: Egy faluban több kenyeret eladni, miközben nem nő a lakosság és nem változik a konkurencia sem)

-         „Kérdőjelek”

Jellemzői: A termék viszonylag új a piacon, még a piaci részesedés alacsony, de a piac gyorsan bővül a jövő lehetőséget hordoz magában. (pl.: A laptopok megjelenésekor a laptop táskák)

-         „Szárok”

Jellemzői: Magas piaci részesedés és a piac növekedő tendenciát mutat. Nehéz finanszírozni a gyors növekedés miatt. A cég jövőjét jelentő termékcsoport. (pl.: elektronikus kütyük, informatika, divatcikkek)

2012. július 16., hétfő

Mi a fedezet?


Mi a fedezet?
A fedezetről már ejtettünk néhány szót az előző alkalmakkor. Most szeretnék egy teljes áttekintést adni róla.
Miért szükséges a fedezet?
A Bank (hitelező) abból indul ki, hogy az adós a hitelt és annak járulékos költségeit megfizeti. De arra az esetre, ha mégsem történne ez meg – vagy szándékosan, vagy mert az adós szándéka ellenére nem tudja megfizetni -, akkor legyen „valami” amit az adóstól a meg nem fizetett hitel ellenében el lehet venni, ami az adósnak „fáj” és a hitel nagyságát  pedig lefedi, „fedezi”.
Fedezet típusai:
 Ingatlan fedezet:
 Ami lehet  az adósé vagy harmadik személyé. Ami lehet telephely, majorság, termőföld, iroda, üzem, termőföld. Fontos szempont a felértékelésénél, hogy  az adott ingatlan mennyire likvid – milyen rá a kereslet és milyen gyorsan értékesíthető – és hogy a NAV vagy más piaci szereplő el tudja-e vinni a hitelező orra elől.
Kezesség:
Valaki a cég helyett kezeskedik, hogy ha a hitel nem kerül visszafizetésre, Ő teljesít helyette. Ez lehet másik cég, Bank, magánszemély. Sok esetben a AGHVA és a HG vállal kezességet. Ez két szervezet arra jött létre, hogy a bankok biztonságban tudhassák a kihelyezett pénzüket. Bizonyos díjak megfizetése ellenében, illetve megfelelő működés esetén az említet Rt-k. kezességet adnak a hitel bizonyos – általában 80% - százalékának erejéig.  
Betét fedezet:
A hitel fedezete kép az adós, vagy harmadik személy pénzt, kötvényt, részvényt helyez el, mely a hitel lejártáig zárolásra kerül.
Engedményezés:
Az adós más bankszámláján lévő pénzt illetve a részére kiállított számla – Pl: beszállít a Metró részére és a számla megfizetése 90 nap múlva esedékes, akkor a kifizetést a Metró a bank részére teljesíti és nem a beszállítója részére.
És egyéb egyedi megoldások is lehetnek a két fél között.

2012. július 15., vasárnap

A vállalkozás szereplőiről


              

A vállalkozás 3 fő szereplője

 Michael E. Gerber szerint - A Vmítosz című könyvében-  a vállalkozás 3 fő szerepkörre választható szét:

-         Szakember
-         Menedzser
-         Vállalkozó

Fontos, hogy egyik szerepkör sem maradhat ki, illetve nem lehet túlsúlyos a másik kettőhöz képest. Nem minden vállalkozás méretnél van lehetőség más-más személynek betölteni az említett feladatköröket. Egy egyszemélyes cégnél ezt természetesen egy embernek kell betölteni és saját magával kell a különböző feladatkörök konfliktusait megoldani. 
De nézzük, hogy mit is takar ez a három kifejezés.
Szakember:
Ő az aki a feladatokat megcsinálja. A szakember a jelenben él. Egyszerre csak egy dolgot szeret csinálni, de ott törekszik a tökéletességre. A szakember gyakorlatias ember. A szakember elszánt induvidualista, aki kétlábbal jár a földön, előteremtve a kenyeret a mai vacsorához.
Menedzser:
A menedzseri személyiség gyakorlatias. Nélküle nem létezne tervezés, rend és kiszámíthatóság. A menedzser az aki rendet rak és megköveteli annak fenntartását. A menedzser a múltban él. Felállít egy struktúrát és azt következetesen betartatja. A menedzser a történésekben az elhárítandó problémát keresi.
Vállalkozó:
A vállalkozó a jövőben él. A történésekben a lehetőségeket keresi. Gyermeki kíváncsisággal, kreatívan áll a dolgokhoz. A vállalkozó az álmodozó ember. Ő a fejlődés katalizátora. Egy ilyen ember a többiek előtt jár néhány lépéssel és nehézséget okoz, hogy a többiek tudják követni.

2012. július 3., kedd

Marketing

 




                      

Marketing
Ahogy azt láttátok, a mai piaci környezet egyik legfontosabb ismérve, hogy a vevők kegyeiért nagy tülekedés folyik. Túlkínálat van a piac szinte minden területén, tehát, ha szeretnétek a vásárlóhoz eljutni, a többieknél ügyesebben, jobban, jobbat kell kínálnotok. A marketing lényege pedig épp ez. Régebben meg lehetett azt a „luxust” engedni, hogy előbb gyártunk valamilyen terméket és azt követően eladjuk azt. most már a marketing az ami meghatározza a gyártást. Ha megvan a pici információ, ahhoz rendeljük a termelést.

            Elemzés
Mielőtt felállítanánk a marketing stratégiánkat, szükséges elemzéseket végeznünk. Ennek az eszközeit már részben megismertük. PEST analízis, SWOT analízis és egy új eszköz a BCG mátrik.
Két nagyon fontos területet tudunk így pontosabban definiálni. Az egyik a vállalkozásunkat körülvevő környezet (szállítók, vevők, versenytársak), másrészt a saját vállalkozásunkat ismerhetjük meg pontosabban.

A BCG mártixal meghatározhatjuk, hogy mi az amiben kiemelkedő a piaci részesedésünk és miben tudunk növekedni.
 
A marketing legkomplexebb módszere a MARKETING-MIX.
A  MARKETING-MIX a legfontosabb eszköze a vállalkozás célpiacokra vonatkozó terveinek megvalósításához.
A MIX legfontosabb 4 eleme:

 

1.     a termék, (mit?)
A termék – szolgáltatás – az amit el szeretnénk adni a vásárlónak. Fontos, hogy olyan legyen ami megkülönböztethető a versenytársak teremékeitől és vonzóbbnak találják azoktól.
2.     ár, (mennyiért?)
Nem elég, hogy a mi termékünket találják vonzónak, annak az ára olyan kell, hogy legyen, hogy ár-érték arányát tekintve is vonzó maradjon.
3.     kommunikáció, (milyen hírverés mellett?)
Ha van egy jó termékünk, az akkor tud vonzó lenni, ha a másik fél is tud a létezéséről.

Ennek a folyamata a következő képen néz ki:
 
A kommunikáció 4 fő részből tevődhet össze:
             
             személyes eladás (jól képzett alkalmazottak)
             
            eladásösztönzés (kirakat, engedmények, termékgaranciák, bemutatók katalógusok
            hirdetés (újság, óriás plakát, rádió, stb…..
             
            Pablik Relations (nem egyenesbe történő reklám. Pl. szponzoráció, adakozás, jó ügyek mellé állás)
              
4.     disztribúció. (milyen csatornán keresztül?)
Internetes értékesítés, diszkont áruházban történő eladás, bemutató teremben történő megjelenítés.

Házi feladat: gyűjtsetek össze minél több definíciót a marketing meghatározására.