Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. július 15., vasárnap

A vállalkozás szereplőiről


              

A vállalkozás 3 fő szereplője

 Michael E. Gerber szerint - A Vmítosz című könyvében-  a vállalkozás 3 fő szerepkörre választható szét:

-         Szakember
-         Menedzser
-         Vállalkozó

Fontos, hogy egyik szerepkör sem maradhat ki, illetve nem lehet túlsúlyos a másik kettőhöz képest. Nem minden vállalkozás méretnél van lehetőség más-más személynek betölteni az említett feladatköröket. Egy egyszemélyes cégnél ezt természetesen egy embernek kell betölteni és saját magával kell a különböző feladatkörök konfliktusait megoldani. 
De nézzük, hogy mit is takar ez a három kifejezés.
Szakember:
Ő az aki a feladatokat megcsinálja. A szakember a jelenben él. Egyszerre csak egy dolgot szeret csinálni, de ott törekszik a tökéletességre. A szakember gyakorlatias ember. A szakember elszánt induvidualista, aki kétlábbal jár a földön, előteremtve a kenyeret a mai vacsorához.
Menedzser:
A menedzseri személyiség gyakorlatias. Nélküle nem létezne tervezés, rend és kiszámíthatóság. A menedzser az aki rendet rak és megköveteli annak fenntartását. A menedzser a múltban él. Felállít egy struktúrát és azt következetesen betartatja. A menedzser a történésekben az elhárítandó problémát keresi.
Vállalkozó:
A vállalkozó a jövőben él. A történésekben a lehetőségeket keresi. Gyermeki kíváncsisággal, kreatívan áll a dolgokhoz. A vállalkozó az álmodozó ember. Ő a fejlődés katalizátora. Egy ilyen ember a többiek előtt jár néhány lépéssel és nehézséget okoz, hogy a többiek tudják követni.

2 megjegyzés:

  1. A családi vállakozásoknál, amikor eljutnak egy bizonyos mérethez, problémát szokott okozni, hogy a feladatköröket megfelelően le delegálják. A tulajdonos továbbra is szeretne maradni a vállakozó szerepkör mellet a menedzser és a szakember is. Ilyenkor szokott a vállalkozó agyvérzést kapni.

    VálaszTörlés
  2. Láttam egy előző bejegyzésben,hogy nektek ez a könyv megvan. Elolvasnám!

    VálaszTörlés