Oldalmegjelenítések száma a múlt héten

2012. július 16., hétfő

Mi a fedezet?


Mi a fedezet?
A fedezetről már ejtettünk néhány szót az előző alkalmakkor. Most szeretnék egy teljes áttekintést adni róla.
Miért szükséges a fedezet?
A Bank (hitelező) abból indul ki, hogy az adós a hitelt és annak járulékos költségeit megfizeti. De arra az esetre, ha mégsem történne ez meg – vagy szándékosan, vagy mert az adós szándéka ellenére nem tudja megfizetni -, akkor legyen „valami” amit az adóstól a meg nem fizetett hitel ellenében el lehet venni, ami az adósnak „fáj” és a hitel nagyságát  pedig lefedi, „fedezi”.
Fedezet típusai:
 Ingatlan fedezet:
 Ami lehet  az adósé vagy harmadik személyé. Ami lehet telephely, majorság, termőföld, iroda, üzem, termőföld. Fontos szempont a felértékelésénél, hogy  az adott ingatlan mennyire likvid – milyen rá a kereslet és milyen gyorsan értékesíthető – és hogy a NAV vagy más piaci szereplő el tudja-e vinni a hitelező orra elől.
Kezesség:
Valaki a cég helyett kezeskedik, hogy ha a hitel nem kerül visszafizetésre, Ő teljesít helyette. Ez lehet másik cég, Bank, magánszemély. Sok esetben a AGHVA és a HG vállal kezességet. Ez két szervezet arra jött létre, hogy a bankok biztonságban tudhassák a kihelyezett pénzüket. Bizonyos díjak megfizetése ellenében, illetve megfelelő működés esetén az említet Rt-k. kezességet adnak a hitel bizonyos – általában 80% - százalékának erejéig.  
Betét fedezet:
A hitel fedezete kép az adós, vagy harmadik személy pénzt, kötvényt, részvényt helyez el, mely a hitel lejártáig zárolásra kerül.
Engedményezés:
Az adós más bankszámláján lévő pénzt illetve a részére kiállított számla – Pl: beszállít a Metró részére és a számla megfizetése 90 nap múlva esedékes, akkor a kifizetést a Metró a bank részére teljesíti és nem a beszállítója részére.
És egyéb egyedi megoldások is lehetnek a két fél között.

3 megjegyzés:

  1. A válság óta a hitel visszafizetésének kérdésköre fontosabbá vált, mitn a fedezet.

    VálaszTörlés
  2. A kezességnél, A HG és AGHVA mit csinál, ha az ügyfél nem fizet. Benyeli a veszteségét?

    VálaszTörlés
  3. Ha valakinek van pénze (betét), akkor miért vesz fel hitelt?

    VálaszTörlés